Wasplankje redt Nice

Catarina Segurana laveuse
monument Catarina Segurana, Nice, Frankrijk
Catarina Segurana

Catarina Segurana, Niçoise leefde in de 16e eeuw. Wasvrouw. Ze was de Jeanne d’Arc van Nice, volgens niet onomstreden verhalen.

In haar tijd was Nice het graafschap Nizza. Nizza hoor niet tot het toenmalige koninkrijk Frankrijk. Het maakte deel uit van het hertogdom Savoye. Een strategisch gelegen stad aan de Middellandse Zee waar regelmatig om werd gestreden.

Beleg van Nice

Catarina was een vrouw die tijdens het beleg van Nice in 1534 heldhaftig zou hebben opgetreden tegen de inval van de Fransen en het Ottomaans-Turkse leger. Tegenwoordig, nu Nice bij Frankrijk hoort, wordt het stukje over de rol van de Fransen meestal weggelaten.

Heldin

Op een van de bastions van Nice werd gevochten. Catarina zou daar met haar wasplankje onder luid geschreeuw een soldaat enorm hebben toegetakeld. De (door de bezetters geplante) overwinningsvlag zou ze aan stukken hebben gescheurd.

Al met al zo indrukwekkend dat men zich aan Niçoise zijde heeft weten te herpakken. Ze werd de heldin en het symbool van Nice. Dankzij haar wasplankje.

 

Nice 1624
Nice, plattegrond 1624