Circulair wassen met voddenman en goed verstand

circulair
voddenman in Parijs, Avenue des Gobelins, 1899 (foto: Eugène Atget)

Circulaire economie is als goede oude wijn in nieuwe zakken. Een moderne term voor een aloud principe dat we even waren vergeten: de kringloopeconomie waarin schillenboeren en voddenmannen prominente rollen speelden.

Afval wordt grondstof

Bevolkingsgroei ging in de laatste twee eeuwen hand in hand met een toename van grondstofverbruik en afvalproductie. In de 20e eeuw zijn we beland in een consumptie- en wegwerpmaatschappij. Een lineaire economie. Rond de jaren 70 kwam de discussie over de eindigheid van de (fossiele) grondstoffen op gang. Hernieuwbare energie en hergebruik van grond- en afvalstoffen werd het adagium. Afval wordt grondstof.

Product wordt dienst

Het aanbieden van een dienst in plaats van een product stimuleert de circulaire economie. Als consument betaal je voor het gebruik en niet voor het bezit. De producent heeft voordeel bij het maken van producten die lang mee gaan.

Lineair wassen

Wassen gebeurt in elk huishouden. Wasmachines worden aangekocht en weggegooid nadat ze (veel te snel na aankoop) niet meer functioneren. De fabrikant is gebaat bij een korte levensduur van de machine waardoor zijn omzet verzekerd is. Het enige wat hier circulair is, is de vorm van de wastrommel. En het eventueel hergebruik als vuurkorf.

circulair
wastrommel (foto: imgur.com)
Circulair wassen

Circulair wassen begint met een wasmachine die niet is kapot te krijgen. Duurzame machines met een lange levensduur. Mocht er toch iets mankeren, dan zijn de onderdelen goed te repareren of opnieuw te gebruiken. En hoe verdient de fabrikant hieraan?

  • Er worden geen wasmachines verkocht! Maar …
  • De fabrikant levert wasdiensten aan zijn klanten.
  • De klant krijgt een wasmachine in bruikleen.
  • De wasmachine is slim wat betreft water- en energieverbruik.
  • De wasmachine gaat lang mee en de onderdelen zijn herbruikbaar.
  • De klant betaalt voor een abonnement voor een x aantal wassen per maand.
Bundles

Bundles is de organisatie in Nederland die wasabonnementen aanbiedt volgens het circulaire gedachtegoed. Marcel Peters en mede-oprichter Wouter Buijze werken hierin samen met Miele. Lees hier meer over Bundles.

Duurzaam wasmiddel

Onderdeel van circulair wassen is natuurlijk een wasmiddel dat duurzaam is. Een product dat gemaakt is van eerlijke grondstoffen zonder chemische toevoegingen die het milieu belasten. Dat bovendien volledig afbreekbaar is. JereinsteZeep is zo’n wasmiddel.