Wiet of zeep?

groene zeep
emaille reclamebord (foto: Arie Mensinck)
Hollands groen

Groene zeep. Een potje met glibberige pasta. Je doet een handvol in een emmer met warm water. Het is geen hogere wiskunde. Het maakt gewoon schoon. Hoe zit het met deze Hollandse zeep?

De groene zeep werd eigenlijk overal voor gebruikt. Een schoonmaakmiddel waarmee zelfs haren werden gewassen. Het was de Marseille- of Aleppozeep van de lage landen. Met de komst van allerlei aparte producten voor verschillende schoonmaakklussen, is de groene zeep uit het gootsteenkastje verdwenen. Onterecht. Het is nog steeds een hardwerkend en (volgens de producent) milieuvriendelijk product.

Hennep

De groene kleur van de zeep komt van de grondstof die werd gebruikt: Hennepolie. Eeuwenlang was hennep een belangrijk landbouwgewas. Uit de stengels werden vezels gewonnen voor de productie van touw. Belangrijk voor de scheepvaart en de visserij. En voor waslijnen. Uit de zaden perste men hennepolie. Deze olie vormde na een proces van verzeping (toevoeging van loog) de bekende groene zeep.

De industriële hennepteelt vindt nog steeds (op niet meer zo’n grote schaal) plaats. In ieder geval niet meer voor de productie van groene zeep. De hennepolie is al jaren geleden vervangen door goedkopere plantaardige olieën zoals sojaolie. De zeep is dan ook niet meer groen en wordt verkocht als zachte zeep.

Wiet

Overigens, een en ander niet te verwarren met de medicinale en recreatieve hennepteelt. Hiervoor worden andere varianten van de Cannabis Sativa gebruikt die een hoger gehalte van het psychoactieve THC bevatten. Tetrahydrocannabinol. Delta-8 en Delta-9 om precies te zijn. Dat je het maar wiet.

 

hennep, Cannabis Sativa
Hennep, Cannabis Sativa (bron: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, prof dr O.W. Thomé, 1885)