De bocht van La Roubine

De schilders Vincent van Gogh en Paul Gauguin wonen in 1888 korte tijd samen in Arles, Zuid Frankrijk.  Ze schilderen bijvoorbeeld hetzelfde cafe met biljard tafel. Ook zoeken ze dezelfde wasplaats op. Maar er is meer.

Portretten

Vincent van Gogh en Paul Gauguin hebben elkaar in Arles vastgelegd op doek. Van Gogh is zijn beroemde ‘Zonnebloemen’ aan het schilderen, wanneer hij door Gauguin wordt geportretteerd. Andersom is Gauguin bezig met een stilleven met pompoen en appels als van Gogh hem met rode baret schildert.

Brieven

Aan zijn broer Theo schrijft van Gogh op 21 november en 1 december 1888 over de werken waaraan Gauguin schildert: het stilleven (waarmee Gauguin door van Gogh geportretteerd wordt) en het portret van van Gogh met de zonnebloemen. Hieruit wordt duidelijk dat de twee schilderijen op min of meer hetzelfde moment zijn gemaakt. De huidige plek en eigenaar van het stilleven van Gauguin zijn onbekend.

Wasplaats

In zijn brieven noemt van Gogh ook ‘un très beau tableau de laveuses’, van Gauguin. Dat ging over een wasplaats langs het kanaal La Roubine du Roi net buiten Arles. Gauguin maakte daar 2 schilderijen met wasvrouwen (laveuses/lavandières).

Datzelfde kanaal vormde het decor voor een aantal werken van van Gogh, ook met wasvrouwen. Dat was in juni eerder dat jaar. Voordat Gauguin in Arles kwam. Dus het lijkt er niet op dat ze gezellig naast elkaar met kruk, ezel, verf en kwast de wassende vrouwen in de bocht van La Roubine du Roi hebben vastgelegd op doek.

Lees hier een eerder bericht over de andere wasplaats in Arles, nabij de Pont de Langlois. Daar heeft Vincent van Gogh ook wasvrouwen geschilderd, onder de beroemde brug.