Historische wasdemonstratie Baarlo

wasplaats Baarlo wasdemonstratie
Wasplaats Baarlo (eigen foto)

Elk jaar heeft Baarlo in juli een historische wasdemonstratie. Rondom de wasplaats. JereinsteZeep ging er kijken.

Baarlo

Het mooie Baarlo, gelegen nabij de Maas, heeft een oude wasplaats. De Sprunk. De naam is mogelijk afkomstig van sprong (watersprong, kwel). Op de plek van de wasplaats komt het grondwater naar de oppervlakte (kwelwater). De precieze datering van het bouwwerk is onbekend. Er was eerst een drenkplaats voor vee. Waarschijnlijk is de huidige wasplaats in de 19e eeuw gebouwd. De overkapping is van later. Een wasplaats zoals in Baarlo is zeldzaam in Nederland. Lees er hier meer over in een eerder bericht.

Demonstratie

De jaarlijkse historische wasdemonstratie vond plaats op 23 juli 2017.  De vrouwen zijn gekleed als toen en doen de was. Ze gebruiken daarvoor het wasgereedschap en de wasmiddelen uit de tijd waarin de wasplaats nog daadwerkelijk werd gebruikt. JereinsteZeep was daarbij.

Groene zeep

De was werd door sommige Boalderse (uit Baarlo) vrouwen nog tot in 1960 bij de wasplaats gedaan. Dat wil zeggen, het spoelen. Thuis deed men eerst het inzepen en koken van de was. Tot de komst van de synthetische wasmiddelen gebruikte men daarvoor groene zeep.

Poppetje blauw

Voor het spoelen van de was ging men met de volle manden naar de wasplaats. Het wasgoed dat echt krijtwit moest zijn, kreeg nog een behandeling met ‘poppetje blauw’. Met de laatste spoelbeurt ging er een beetje van het blauwsel bij de was. Het is geen bleekmiddel maar een optische witmaker. De blauwe kleurstof zorgt ervoor dat grauw en geel wordt gecompenseerd waardoor het wit lijkt. In bijzondere winkels als Boom in Alkmaar (www.ouderwetsewinkel.nl) is poppetje blauw nog te koop.

Reckitt's poppetje blauw
poppetje blauw (www.ouderwetsewinkel.nl)
Bleekveld

Daarna werd de was uitgespreid op het gras in de zon om te worden gebleekt. Rondom de wasplaats van Baarlo is een grasveld, het zogenaamde bleekveld. De witte was werd voortdurend nat gehouden zodat de blekende werking van de zon optimaal was. Dan moet ie wel schijnen.

bleekveld wasdemonstratie Baarlo
Bleekveld