Onder de brug van Vincent

pont de langlois Vincent van Gogh
Vincent van Gogh, Pont de Langlois (1888), Museum Kröller-Müller, Otterlo
Arles

Vincent van Gogh (1853 – 1890) verbleef in 1888 een jaar in Arles, zuid Frankrijk. Hij maakte er een aantal schilderijen en tekeningen van een ophaalbrug nabij de stad. De getoonde afbeelding is de versie met wasvrouwen. De Pont de Langlois, genoemd naar de brugwachter, ging over het Canal d’Arles à Bouc.

Brieven

Honderden brieven schreef Vincent, vooral aan zijn broer Theo. In een van de brieven, gedateerd 16 maart 1888 schrijft hij vanuit Arles:

Wat betreft het werk, ik bracht vandaag een doek van 15* mee terug. Het is een ophaalbrug waarover een kleine wagen passeert, tegen een blauwe lucht, de eveneens blauwe rivier**, oevers oranje met groen, een groep wasvrouwen die blouses en veelkleurige mutsen dragen.

 

brief van Gogh
uit brief 16-03-1888 (Van Gogh Museum, Amsterdam)
Ophaalbrug

Op de oorspronkelijke plek van het schilderij is nu een moderne brug, de Pont Reginelle. Een vergelijkbare ophaalbrug (uit de tijd van van Gogh) van elders over het kanaal is iets ten zuiden van Arles opnieuw opgebouwd. Het is een toeristische plek geworden, al heeft het bijna niets met van Gogh te maken, behalve de naam: Pont van Gogh.

Paul Gauguin

Paul Gauguin, collega schilder woonde korte tijd in Arles onder een dak met Vincent van Gogh. Beide schilders hebben nog een andere wasplaats in Arles vastgelegd. In de bocht van het Canal La Roubine du Roi iets ten noordoosten van het centrum kwamen veel wasvrouwen bijeen. Daarover een volgende keer meer.

 

*’une toile de 15′ staat voor het formaat doek dat Vincent van Gogh hier gebruikte: 54 x 65 cm. Lees er hier meer over.

** ‘rivière’ (vertaald met rivier) klopt eigenlijk niet. De brug ging over een kanaal.