Zeepfabriek Le Serail

Savon de Marseille van Le Serail (© Gusman/Leemage)

Le Serail is een van 5 savonneries / zeepfabrieken die Marseillezeep produceren volgens oud recept. JereinsteZeep was daar op 20 oktober jl. 

Traditioneel

Al is Le Serail niet de oudste savonnerie, de zeepproductie is het meest traditioneel van de 5 echte Marseillezeepfabrieken. Le Serail is een familiebedrijf, ontstaan in 1949. Vincent Boetto vestigde het bedrijf in een voormalige boerderij midden in Marseille. Inmiddels heeft zijn zoon Daniel het stokje overgenomen.

Verzeping

De zeep wordt gemaakt van plantaardige olie. De echte Marseillezeep is in twee varianten te koop. Groen en blank. De groene Marseillezeep is voornamelijk gebaseerd op olijfolie. De blanke versie is gemaakt van palm- en kokosolie. Tijdens de verzeping worden olie en loog samengevoegd en verhit in grote ketels.

Behalve zeep ontstaat er bij de verzeping ook glycerine. Gedeeltelijk wordt dat uit de zeep gefilterd. De nog vloeibare zeep laat men vervolgens vanuit de ketel in ondiepe bakken stromen. Daar droogt de zeep.

Snijden en stempelen

Na 1 à 2 weken is de zeep hard genoeg om te kunnen worden gesneden in blokken, staven en kubussen. Na nog een periode van drogen komen de stempels op de kubussen. Klik hier.

Klik hier voor een leuk kort filmpje over het hele productieproces bij Le Serail.

Foto’s: JereinsteZeep en www.savon-leserail.com