De Waslijn van Rotterdam

Maasbeeld Rotterdam
Maasbeeld | De Waslijn, Rotterdam
Maaibeeld | De Waslijn

Het Maasbeeld is een kunstwerk uit 1983 van Auke de Vries. Het hangt letterlijk boven de Nieuwe Maas in Rotterdam. Aan de noordelijk oever. In de volksmond heet ie ‘De Waslijn’.

Bewegend staal

Het werk bestaat uit staaldraad en verschillende objecten van staal zoals een bol, ring, vierkant en krul. Het hangt tussen de (huidige) Willemsbrug en de pijler van de voormalige spoorbrug. De totale lengte is 182 meter. Het kunstwerk met de objecten beweegt als was aan een waslijn. Dat wordt veroorzaakt door de wind en door golfslag bij een hoge waterstand. De bol komt dan in het water te liggen.

Bruggen

De eerste Willemsbrug en de vlak daarnaast gelegen Willemsspoorbrug zijn uit 1877. In 1981 wordt de Willemsbrug gesloopt en vervangen door de huidige rode Willemsbrug, een stukje stroomopwaarts. De Willemsspoorbrug blijft dan voorlopig nog dienst doen. Er zijn dan wel al plannen voor een spoortunnel. Bij de nieuwe Willemsbrug wil Rotterdam een kunstwerk.

Opdracht

In opdracht van de gemeente Rotterdam ontwerpt Auke de Vries het kunstwerk dat de nieuwe Willemsbrug verbindt met de (dan nog bestaande) Willemsspoorbrug. Van 1983 tot 1988 hangt het werk.

Maasbeeld met spoorbrug
Maasbeeld | De Waslijn ten tijde van de spoorbrug (bron: Victor Nieuwenhuijs, 1986)
Pijler

Wanneer in 1988 de werkzaamheden beginnen voor de bouw van de spoortunnel, wordt De Waslijn weggehaald en opgeslagen. Na ingebruikname van de Willemsspoortunnel in 1993 wordt de Willemsspoorbrug volledig gesloopt. Op 1 pijler na. Deze gaat dienst doen als anker voor De Waslijn, die weer wordt opgehangen. Een enorm contragewicht achter de pijler is nodig om de hangende constructie van het kunstwerk gespannen te houden.

 

De Waslijn, pijler voormalige spoorbrug
pijler van voormalige spoorbrug met contragewicht (op de achtergrond de huidige Willemsbrug)

 

Maasbeeld De Waslijn
locatie Maasbeeld | De Waslijn