Noten voor de was

De vrucht van de zeepnotenboom is in gedroogde vorm een prima wasmiddel. De zeepnoot die ook wel wasnoot wordt genoemd bevat saponine. In aanraking met water heeft het een schuimend en reinigende werking.

Sapindus

De Sapindus Mukorossi is de grote zeepnotenboom (er bestaat ook een kleine variant). De botanische naam is een samenstelling van Sapo (zeep) en Indus (Indië) en Mukuroji (Japans voor zeepnotenboom). De boom komt van nature voor in Azië, vooral in India en Nepal. Daar wordt ie overigens Reetha- of Ritha-boom genoemd. De boom kan tot 20-25 m hoog worden en gaat na 10 jaar vrucht dragen.

Zeepnotenboom (foto: Kenpei)
Saponine

De vrucht van de zeepnotenboom, de zeepnoot of wasnoot, is eigenlijk geen noot. Het is net als de perzik een vrucht met een harde pit waarin het zaad zich bevindt. De zeepnoot wordt gedroogd en ontdaan van pit. De gedroogde vrucht (de schil) wordt in de regio al eeuwenlang gebruikt als wasmiddel. In de schil, het vruchtvlees om de pit, zit de stof saponine. In aanraking met water krijgt het een schuimende en reinigende werking. Zie ook een eerder bericht over zeepkruid.

Natuurlijk

Sinds een poosje wordt er ook in het Westen gewassen met zeep- of wasnoten. Je doet een aantal noten in een netje bij de was. De noten kan je een keer of 3 gebruiken. Daarna kunnen ze op de composthoop. De wasnoot is een natuurlijk wasmiddel en vormt geen onafbreekbare afvalstoffen. Ze bevatten net als JereinsteZeep geen chemische toevoegingen.  Uiterst mild voor huid en kleding is het een aantrekkelijk en milieuvriendelijk alternatief voor de reguliere wasmiddelen.

wasnoten
Wasnoten
wasnoten
Wasnoten: schillen en pitten