Kind kan de was doen

kind kan de was doen
Het Nieuws van den Dag 22-09-1892 (bron: Delpher)

Rond de eeuwwisseling ruim 100 jaar geleden, gebeurde er veel op het gebied van mechanisatie. Zo ook in de wereld van de wasvrouw.

Van hand naar peddel

Het wassen op de hand, met teil en wasbord, maakte langzaamaan plaats voor wasmachines die met de hand werden aangedreven. De kleding en het sop werden geroerd door bewegende peddels. Deze peddels waren verbonden met een slinger die handmatig werd rondgedraaid.

Eenvoudig

Een van de fabrikanten van de eerste hand-aangedreven wasmachines was Simplex. De verkoop was aanvankelijk gericht op de zogenaamde grootvervuilers zoals hotels en ‘wasch-inrichtingen’. Voor de kleine huishoudens en de kleine portemonnee zal deze wasmachine nog een brug te ver zijn geweest. Hoe dan ook, het wassen werd sterk vereenvoudigd. Zelfs een kind kon in 1892 de wasch doen!

Uitdrukking

Of het Gustav Raken uit de advertentie zelf was, die de gevleugelde uitdrukking in de wereld heeft gebracht? Na hem werd de uitdrukking ook door andere wasmachine verkopers gebruikt. Nog weer later werd het de welbekende synonieme uitdrukking voor “appeltje eitje”.

 

hand wasmachine
Hand-aangedreven wasmachine, datum onbekend (Museum Gospodarstwa Domowego / Museum Huishoudelijk Apparatuur te Ziebice, Polen)