The Irish Washerwoman & Charles Ingalls

irish jig
Irish jig
Jig

The Irish Washerwoman is een traditionele Ierse jig: een volksdans begeleid door muziek. De precieze herkomst is onduidelijk. De muziek en de titel zijn voor het eerst op papier verschenen in 1792 in Edinburgh. Eerdere varianten gaan in ieder geval terug tot 1609.* De originele tekst bij de muziek is niet teruggevonden. Iets met wasvrouwen?

Wie kent m niet

Zonder uitzondering herkent iedereen tegenwoordig de muziek. Luister hier!  Leroy Anderson arrangeerde de muziek in 1947 voor het Boston Pops Orchestra waardoor de bekendheid van deze muziek halverwege de vorige eeuw een vlucht nam. Verschillende muzikanten hebben The Irish Washerwoman op een eigen manier met uiteenlopende instrumenten uitgevoerd. André Rieu met de grote luister- en kijkcijfers niet te vergeten.

Little House

Persoonlijk heeft wasvrouw van JereinsteZeep warme herinneringen aan Charles, de vader van Laura Ingalls in de serie Little House on The Prairie. Hij speelde regelmatig viool aan het eind van een dag van ploegen, zagen en zweten. Blij toegeklapt door zijn vrouw en kinderen zette hij dan in op jigs als The Irish Washerwoman.

charles ingalls
Charles Ingalls

muziek irish washerwoman

* James Jeffrey Fuld: The book of World-Fameus Music (1985) en Samuel Preston Bayard: Dance to the Fiddle March to the Fife (1982)