Nog meer Degas

Edgar Degas, zelfportret
Edgar Degas, zelfportret (1863), Museum Calouste Gulbenkian, Lissabon

Edgar Degas (1834 – 1917) was een Parijse kunstenaar. Hij was behalve schilder ook beeldhouwer en fotograaf. Vaak stonden vrouwen, niet zelden naakt, model voor zijn werken. Degas is vooral bekend om zijn danseressen. Ook wasvrouwen en strijksters heeft hij meermaals geschilderd. Zij waren overigens altijd gekleed.

Gestolen

Een ander schilderij waarop wasvrouwen staan afgebeeld is een aantal jaren geleden bij toeval teruggevonden na bijna 40 jaar daarvoor te zijn gestolen uit een museum. Lees hierover in een eerder bericht.

Nouvelle Orléans

Degas’ moeder Célestine Musson kwam oorspronkelijk uit New Orleans, VS (een voormalig Franse kolonie). Vader Auguste was geboren in Italië uit Frans-Italiaanse ouders. Degas is van 1872 – 1873 in New Orleans geweest, waar zijn broers Achille en René zich hadden gevestigd. Zij werkten voor hun oncle Michel Musson in een Bureau d’Echange de Coton (katoenbeurs). Een schilderij waarop de handel in katoen is afgebeeld is het enige schilderij van Degas dat bij leven is aangekocht door een museum. Daar hangt het nog steeds.

Edgar Degas, un bureau de coton
Edgar Degas, Un Bureau de Coton à la Nouvelle Orléans (1873), Musée des Beaux-Arts, Pau, Frankrijk

Op de voorgrond is oom Michel Musson, René Degas leest de krant en Achille Degas leunt tegen het open raam. Dat was hard werken!