Stoomwasserij Edelweiss

Edelweiss
Stoomwasscherij Edelweiss, Hees ca 1935 (foto: Regionaal Archief Nijmegen)

De uitvinding van de stoommachines bracht de industriële revolutie op gang. Ambachtelijk handwerk maakte plaats voor grootschalige mechanische productie. Dat gold ook voor de was in Nederland. Zo rond 1900.

Stoomkracht

Met behulp van stoomkracht werden wasmachines aangedreven. De stoom verwarmde het was- en spoelwater. Het wasgoed, goed gecentrifugeerd en gemangeld, werd uitgehangen in droogkamers. Door stoom verwarmde buizen zorgden voor het drogen van de was. De stoomwasserij betekende een geweldige tijdbesparing voor de wasvrouw. De huishoudens die het konden betalen, de instellingen, kloosters, hotels en pensions brachten er hun was. Of het werd opgehaald.

Edelweiss
Advertentie Edelweiss Vox Carolina 07-04-1933 (bron: Delpher)
Edelweiss

In het begin van de 20e eeuw stond in Hees de Stoomwasscherij Edelweiss. Ten westen van Nijmegen, tegenwoordig volledig opgeslokt door de stad. Maar waarom op die plek? Edelweiss zal flink hebben moeten concurreren met wasserijen ten zuidoosten van Nijmegen. Daar stroomt op verschillende plekken kraakhelder beekwater uit de voormalige stuwwal bij Berg en Dal, Beek en Ubbergen. Van oudsher hebben zich daar veel wasserijen gevestigd.

Kringloopwinkel

Stichting Overal, kringloopwinkel en fondsorganisatie, kocht de voormalige wasserij in 1982. De grond bleek ernstig vervuild. Ook moest het pand worden gesloopt. Met uitzondering van de aanpalende directeurswoning. Die staat nog. Ook na de brand in 1996.

 Lees ook over andere stoomwasserijen.