Mondriaan, wasvrouwen en een waslijn

Piet Mondriaan, Compositie met Rood, Blauw en Geel (1930), Kunsthaus Zürich
Mondriaan

Piet Mondriaan (1872 – 1944) was een kunstschilder van Nederlandse bodem. Hij is vooral bekend als grondlegger van De Stijl en kunstenaar van abstract werk. Rode, blauwe en gele vlakken, asymmetrisch verdeeld door zwarte lijnen. Maar deed ie ook wasgoed?

Landschappen

In het begin van zijn kunstloopbaan schilderde de pionier vooral landschappen. Deze realistische werken verschillen qua stijl heel duidelijk van de abstracte en geometrische schilderijen uit de latere periode. Bij twee werken uit zijn beginperiode liet de kunstenaar zich inspireren door wasgoed.

Wasvrouwen

Het werk hieronder uit 1894 is volstrekt anders dan de latere composities in primaire kleuren. Het is een realistische weergave van wasvrouwen in zachte natuurlijke tinten. JereinsteZeep heeft niet kunnen achterhalen waar dit hangt. De schilder ondertekent het schilderij nog met Pieter Mondriaan. Later wordt dat Piet Mondrian (in Parijs). Nog later P.M.

Mondriaan Wasvrouwen
Piet Mondriaan, Wasvrouwen (1894)
Boerderij met waslijn

Een paar jaar na de Wasvrouwen schildert Mondriaan de Boerderij met Was aan de Lijn. In 1897 of daaromtrent. Nog steeds is het bekendere werk van hem ver weg. Al gaan de kleuren wel richting primair en is er sprake van horizontale en verticale lijnen. En natuurlijk een waslijn.

Mondriaan
Piet Mondriaan, Boerderij met Was aan de Lijn (ca 1897), Gemeentemuseum Den Haag
Gemeentemuseum

Sinds 2011 is in het Gemeentemuseum in Den Haag een complete vleugel gewijd aan Mondriaan & De Stijl. Naast een doorlopende tentoonstelling over de kunstenaar zijn er regelmatig tijdelijke exposities aan hem gewijd.