Wat wappert de was op Kaap Verdië

Kaap Verdië
waslijn in Cidade Velha, Kaap Verdië (eigen foto)
Kaap Verdië

Op de Kaap Verdische eilanden waait permanent een stevige noord-oosten wind. Het regent er vrijwel nooit. De zon schijnt ongehinderd. De vulkanische eilandengroep op de hoogte van de evenaar kent een gemiddelde temperatuur van 25 plus. En of de was er droogt! JereinsteZeep ging op onderzoek.

Cabo Verde

Ilhas de Cabo Verde is de oorspronkelijke naam van de eilandengroep (Eilanden van de Groene Kaap). Er is alleen weinig groen te beleven. De Groene Kaap is dan ook niet te vinden op een van de eilanden maar verwijst naar de meest westelijke punt van Afrika, waarachter de eilanden te vinden zijn en waarnaar ze genoemd zijn.

Kaap Verdië
Kaap Verdische eilanden
Kolonie

De eilanden waren onbewoond toen de Portugezen ze in de 15e eeuw als hun eigendom innamen. De eilandengroep werd een Portugese kolonie en vervulde een bedenkelijke rol bij de slavenhandel. In 1975 werd Kaap Verdië onafhankelijk. Tegenwoordig is het een van de armste Afrikaanse landen met de aardigste mensen. Die vooral een kleurige was doen.

Wasborden

Op drie uiteenlopende plekken op Santiago, het bestuurlijke hoofdeiland van Kaap Verdië, kwam JereinsteZeep wasborden tegen. Zie ook de bijbehorende foto’s.

In het Museu Etnográfico de Praia (hoofdstad) is een mooi maar helaas ongedateerd houten wasbord te zien. Inclusief tobbe. Deze ‘lavadouro’ werd eind vorige eeuw in onbruik gevonden in de regio Praia.

Een stukje verderop, verloren op het strand van Cidade Velha (de vroegere hoofdstad) staat een wat moderner wasbord. Verroest, ongebruikt en achtergelaten bij de vissersboten aan de zuidkust.

Aan de noordzijde van het eiland, in Tarafal, weer een ander exemplaar. In de hoek van het terras van restaurant ‘Baia do Tarrafal’ vond JereinsteZeep een mooi stenen exemplaar. Ook min of meer buiten functie.

Kaap Verdië
wasbord in Museu Etnográfico de Praia (eigen foto)

 

Kaap Verdië
wasbord in Cicade Velha (eigen foto)

 

Kaap Verdië
wasbord in Tarafal (eigen foto)
Waslijnen

De continue warme wind op de eilanden waait de was in een mum van tijd droog. Lang hangt het niet aan de lijn. JereinsteZeep was er een paar keer op tijd bij:

Kaap Verdië
Waslijn bovenop de kapperszaak in Calheta de São Miguel (eigen foto)