De wasvrouwen van Boudin

laveuses Eugène Boudin
Eugène Boudin, Laveuses au bord de la Touques (1885)
Boudin

Eugène Boudin, een Franse schilder uit de Normandische havenplaats Honfleur, leefde van 1824 tot 1898. Hij schilderde vooral landschapsgezichten van zee, strand en havens aan de Noordelijke kust van Frankrijk. Daar waren de wasvrouwen ook.

Wasplankje

Langs de oever van rivier de Touques* deden de wasvrouwen, les laveuses, de was. Goed te zien is de houten spatel of wasplankje (battoir à linge), in de hand van de vrouw in het midden. Het is een hulpmiddel waarmee de was schoon en droog werd geslagen.

Meerdere werken van Boudin laten het dagelijkse tafereel zien van wasvrouwen. Het getoonde werk uit 1885, olie op houten paneel, is in privé-bezit.

Anoniem

In veel schilderijen koos Boudin ervoor om de personen anoniem, op de rug gezien, te schilderen. Zo ook bij de wasvrouwen aan de Normandische kust bij Etretat op het schilderij hieronder (in privé-bezit). De falaise d’Aval is duidelijk te herkennen.

Eugène Boudin, Laveuses
Eugène Boudin, Laveuses sur la plage, falaise d’Aval (ca 1890-1894)

 

Boudin heeft ook periodes in België en Nederland aan de kust en in (haven)steden als Dordrecht en Rotterdam gewerkt. In Museum Boijmans van Beuningen hangen verschillende werken van Boudin.

 

* De Touques mondt uit in het Kanaal bij Trouville niet ver van Honfleur, Normandië. Ze vindt haar oorsprong ruim 100 km landinwaarts onder Champ-Haut in het Parc Naturel du Perche.