Stoomwasserij van Slagmaat

Slagmaat
Wasscherij Johanna, Woerden

In Woerden is de voormalige “Stoom- Wasch- en Strijkinrichting Ververij en Chemische Wasscherij Johanna” van Wed. H. van Slagmaat gelegen aan de Leidsestraatweg. 

Johanna

Huibertus van Slagmaat trouwt in 1871 met Johanna van Dijk. Hij leent ƒ 4.000 van een oom en koopt onroerend goed waaronder een was- en spoelhuis en een blekerij. Ze krijgen 8 kinderen. Johanna overlijdt en Huibertus geeft de wasserij haar naam.

Slagmaat
Advertentie Gooi en Eemlander 13-01-1900 (Bron: Delpher)
Maria

Huibertus hertrouwt met de veel jongere Maria. Met haar krijgt hij nog eens 12 kinderen. Maria verbouwt de wasserij na de dood van Huibertus in 1920. Ze bouwt het huidige pand om de oude wasserij heen om het werk door te kunnen laten gaan. Vanaf dan staan zowel Johanna als Maria (weduwe H. van Slagmaat) op de gevel.

Mariëtte

Mariëtte, de huidige eigenares, is de achterkleindochter van Maria, weduwe H. van Slagmaat. Ze heeft er sinds 2007 een galerie gevestigd: Galerie van Slagmaat. De antieke sorteerkast van de wasserij wordt gebruikt om kunstobjecten te exposeren. Het pand is tegenwoordig een gemeentelijk monument.

Lees ook over andere wasserijen.