Stoomwasserij IJsselstroom

IJsselstroom, jaren 60 (bron: meerhierover.nl)

Langs de IJssel tegenover Zutphen in De Hoven, staat een mooi exemplaar van een voormalige stoomwasserij. Waschinrichting IJsselstroom is gelegen aan de Vliegendijk en werd opgericht in 1911. De Zutphense architect P. Broekhuizen ontwierp het pand in de stijl van Jugendstil. Helaas ging het al in 1919 op in brand.

Door een kapotte schoorsteen hadden takkenbossen vlam gevat die op de zolder lagen; de was die er te drogen hing deed de rest. De brandspuit van De Hoven kon weinig uitrichten. Pas drie kwartier later arriveerde ook de brandweer uit Zutphen. Toen viel er weinig meer te redden….

(Han Koolhof in Toen en Nu, Zutphen, 2009)

bron: meerhierover.nl
Zaagtanddak

Het pand werd weer opgebouwd. Met 3 sheddaken ofwel zaagtanddaken. Kenmerkend voor fabrieken uit het begin van de 20e eeuw: de schuine daken, met daarin meestal op het noorden gerichte ramen, zorgden voor een gelijkmatige verlichting. Bij de herbouw werd de lengte van de schoorsteen verdubbeld. Het water om te wassen en voor de stoom werd uit de Oekense beek gehaald, die langs de wasserij in de IJssel stroomt.

IJsselstroom en de Oekense beek, vóór renovatie (bron: meerhierover.nl)
Palingrokerij

Tot 1955 werd hier gewassen. Daarna werd de waranda van het woonhuis gesloopt. Tot eind jaren 70 was het pand in gebruik als palingrokerij cq visverwerkend bedrijf. Vervolgens trad langzaamaan het verval in.

IJsselstroom
Waschinrichting IJsselstroom (zonder s), datum onbekend
Renovatie

Sinds 2013 is de oude wasserij in handen van een echtpaar dat alles duurzaam heeft gerenoveerd. Je kan er onder andere slapen, vergaderen en exposeren. Meer informatie over de huidige bestemming op www.deijsselstroom.info.

IJsselstroom 2016 (bron: erfgoedgelderland.nl)